Ebeveyn • 17 Mayıs 2020
Yazar: Elzem Güçlü Arslan - Psikolojik Danışman
KARDEŞLER ARASI İŞBİRLİĞİ
Sık sık tartıştıkları için ne yapacağınızı bilemediğiniz anlarda sizden gelen bir uyarıyla anında aynı tarafa geçip tartıştıklarını unutan ve size karşı birbirlerini savunan çocuklar, sizin için de tanıdık bir tablo olabilir. Bir süre barış ve sükûnet barındıran bu tablo, birkaç dakika sonra yerini yüksek seslere, çatık kaşlara bırakabilir.
Amaç çocukların birbirleri ile çatışmamaları ya da birbirlerine karşı öfke, üzüntü gibi duygular beslememeleri asla değildir. Bu duygular son derece doğaldır ve kabul edilmelilerdir. Amacımız, bu duygular yıkıcı davranışlara neden olmadan, çocukların kendilerini ve kardeşlerini yıpratmadan duygularının farkında olmaları, bu duygularıyla başa çıkabilmeleridir. Ve ebeveyn olarak bizler, çatışmaları pekiştirmek yerine çocukların kendi problemlerine çözüm üretebilmeleri konusunda onlara destek olabiliriz.
Çocukları kıyaslamak, çocuğu motive etmek isteğiyle bir diğerini örnek göstermek, çatışmalarda taraf tutmak çocukları anlaşılmamış hissettirebilir, rekabeti pekiştirebilir. Böylece tam tersi bir amaca hizmet eder.
Peki, neler bize yardımcı olabilir?
1. Birisinin diğerinden daha iyi yaptığı bir işe odaklanmak ve bunu dile getirmek yerine birlikte yaptıkları işlere yönelik farkındalığımızı ifade edebiliriz. Aynı zamanda tek başlarına güçleri ya da zamanları yetemeyecek bir işi birlikte yapabileceklerinin farkına varmalarını sağlayabiliriz.
“Ablan ne kadar hızlı yemeğini bitiriyor hadi sen de biraz hızlan.” yerine “Bu ağır kutuyu birlikte taşıyarak yerinden kaldırmışsınız! Yardımınız çok değerli.”
2. Kendilerini bir takımın parçaları gibi hissedecekleri oyunlar oynamaları için fırsatlar yaratabiliriz.
Örneğin, bir hazine bulma oyunu oynayabilirsiniz. Hazineye giden yolda hazırladığınız ipuçlarını çözmek ya da parçalarını birleştirmek işbirliği yapmaları için bir fırsat yaratabilir.
3. Ailece oynadığınız bir oyunda aynı takımda olmaları da bu amaca hizmet eder, tek başlarına oynamanın zevk vermeyeceğini düşündükleri bir oyunda birbirlerine yardım etmeleri de.
“Kulenizi birlikte dengede tutarak çok uzun bir kule haline getirmişsiniz!”
4. Çatışmalarda çözüm üreten ve karar veren taraf olmak yerine çözümü birlikte bulmalarını sağlamak için zaman ve emek harcayabiliriz.
“Oyuncağı kardeşine vermelisin.” yerine “Bir oyuncak var ve ikinizde oynamak istiyorsunuz. Bu durum nasıl çözülebilir, lütfen düşünün.”