Kitaplar • 29 Ocak 2018
Yazar: Deniz Işık

İÇİNİZİ ISITACAK KIŞ MASALLARI

Merhaba Adana’da çocuk olmak takipçileri;

Bu yazımda sizlere, kış aylarındayken içimizi ısıtacak kış temalı harika masallar tanıtacağım. Karla oynamak için sabırsızlananlar, karda dilek ağacı arayanlar, arkadaşı olmayıp kardan adamla arkadaş olanlar, burnu üşüyenler, birlikte kardan adam yapanlar hep bu yazıdalar. Ben kar denildiğinde çocukluğumu özlüyorum. Çocukluğum Kocaeli’nde geçti benim. İyi kar yağardı o zamanlar Marmara Bölgesine. Günlerce kar yerden kalkmazdı. Kızaklarla kayardık, kardan adamlar günlerce bahçeden bizim evlere bakardı. Soğuktan donan, kaskatı olan çamaşırlar, yılbaşında gece yarısı başlayan kar ve daha neler neler. Kar benim çocukluğumdaki haliyle aklımda, iri iri pamuk parçaları gibi. Her zamanda öyle kalacak sanırım. Tabi çok fazla kitapta bu duyguyu yaşayabiliyoruz. Ben içlerinden birkaçını derledim sizler için. Keyifli okumalar.

  1. Kar Masalı (3-8 Yaş)

Güzel sanatlar ve iletişim fakültesi mezunu olan yazar Elif Yemenici’nin, yazarı ve çizeri olduğu Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Kar Masalı” kitabı ile başlamak istedim yazıma. Uyku öncesi için ideal kitaplardan. Kitabın kahramanı Öykü, aylardır en sevdiği mevsimin gelmesini ve kar yağmasını bekliyordu. O gece kar yağmaya başlamıştı ancak annesi uyku saatinin geldiğini söyleyerek kartopu oynamasına izin vermemişti. Tabii ki Öykü hemen uykuya dalamayacaktı. Kar taneleri onun isteğine daha fazla kayıtsız kalmadılar ve ona yardım için birini yolladılar. Çizimleri ve sıcak öyküsü ile daha önceki ‘Eyvah Kalbim Kırıldı’ ve ‘Eyvah Kim Oldum Ben’ kitapları gibi tam bir Elif Yemenici tarzı diyebiliriz.


  1. Tavşan ile Ayı – Tavşanın Kötü Alışkanlıkları (6+ Yaş)

Yazar Julian Gough, resimleyen ise Jim Field, ikinci kitabımız Beyaz Balina Yayınlarından. Tavşan ile Ayı komşu tepelerde birbirlerinden habersiz yaşıyorlar. Ancak kışın ortasında ayı, inine giren hırsız yüzünden kış uykusundan erken uyanıyor ve hazır uyanmışken her zaman özlemini duyduğu kardan adamı yapmak istiyor. Ama bay çokbilmiş tavşan, üstelik kötü alışkanlıkları da var, kaka yemek gibi, ona bir rahat verse, Hemen telaşlanmayın lütfen, tabii ki ilk çıkan meyankökü gibi yumuşak ve siyah olan kakayı yiyorlarmış, ikinci çıkan ıyyyyk iğrenç o yenmez, onun içinde ot ve yeşillik bulunan kuru kahverengi kaka o. Rahatladınız tabiJ. Şimdi bu konu belki babalara iğrenç gelebilir. “Ay böyle kitap mı olur?” dedirtebilir. Fakat doğduğundan beri kakanın rengine, saatine, kıvamına bakan ve o burnu o popoya dayayıp koklayan, numuneler alan biz anneler için aşırı sevimli ve komik bence. Tabi konumuz kaka değil bu kitapta ayı ve tavşanın arkadaşlığı. Şöyle bir yanı var bu kitabın, yine karton kapak ama boyut küçük. Resimleri çok ama sayfa sayısı fazlaca (112 sayfa). Ben ilk başta 5 yaşındaki kızım Simla’ya fazla mı gelir acaba dedim ama öyle olmadı, konusu ilginç ve güzel olduğu için sevdi. Uyku öncesi olmayabilir belki ama gün içinde veya bir yolculukta vs. güzel olur. Tabii yine de çocuğunuzu en iyi bilen sizlersiniz, bakarsınız fazla geldiğini gözlemlerseniz saklayıp daha sonra tekrar denemeler yapabilirsiniz. Veya siz okuyup önceden ona resimlerden kendiniz anlatabilirsiniz ki, bu daha iyi bir yöntem.


  1. Kış ve Boyutlar (Mevsimlerle Matematik) (4+ Yaş)

Yazan Lizann Flatt ve resimleyen Ashley Barron, üçüncü kitabımız Mavi Kelebek yayınlarından. Aynı zamanda “Mevsimlerle Matematik” isimli serinin kış temalı üçüncü kitabı. Sence hayvanlar ve bitkiler bilirler mi matematiği? Peki ya doğada yaşayan varlıklar kullanır mı sayıları senin gibi? Yine çocuğu sürece dahil eden, sorularıyla boyut kavramını (büyük-küçük, az-çok, uzak-yakın), haftanın günlerini ve kış aylarını öğretiyor. Aynı zamanda bu olguları çeşitli kış hayvanları üzerinden yapıyor. Ancak hayvanların bazılarını belki siz bile ilk kez duyacak olabilirsiniz. Mesela diyor ki: kar pirelerini say, en büyük levrek hangisi? Her bir gölde kaç tane su samuru var? Oyunla sayma, düşünme etkinlikleriyle anlatıyor. Son sayfada bu hayvanlar ve yaşadıkları yerler hakkında bilgiler var ve kutup ışıklarının nasıl oluştuğunu en basite indirgeyerek anlatması da cabası. Ben çok beğendim, kızımda onu da sürece dahil ettiği ve içerisinde hayvanlar olduğu için daha da çok sevdi.


  1. Kardan Arkadaşım (4+ Yaş)

Timaş Çocuk Yayınları’ndan çıkan Kardan Arkadaşım’ı Esin Bacacı Taner yazdı, Ayşın Delibaş Eroğlu resimledi. Ayrıca Esin Bacacı Taner geçtiğimiz günlerde 11.si düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı’nda Adanalı çocuklarla da buluştu. Kardan Arkadaşım tam bir kış, kar, arkadaşlık ve sorumluluk alma kitabıdır. Can, çok uzun zamandır bir köpeği olmasını istiyordu. Ancak bu isteğini anne ve babasına bir türlü kabul ettiremiyordu. Ailesi bir evcil hayvanın sorumluluğunu alamayacağını düşünüyorlardı. Bir gün Can uyandığında evlerinin bahçesinin karla kaplı olduğunu gördü ve hemen bir kardan adam yaptı. Artık hayallerini, isteklerini anlatabileceği bir arkadaşı vardı. Böylece o kardan adamı korudu, kolladı ona sahip çıktı. Daha doğrusu ona bakma sorumluluğunu alabildiğini gördü anne ve babası. Can’a inandılar ve sonunda ona bir evcil köpek aldılar. Kardan Arkadaşım; sahip olmak istediklerimiz için emek harcamayı, aile içi iletişimin önemini ve arkadaşlığın çocukların hayatındaki yerini anlatan sıcacık bir öykü.


  1. Burun Giysisi (2+ Yaş)

Yazarı çocuk kitapları, dergileri ve radyo programlarıyla tanınan M. Banu Aksoy, resimleyeni Mert Tugen olan Burun Giysisi kitabı Can Çocuk yayınlarından. Kar güzel, kardan adam yapmak hoş ve zevkli. Ancak üşüdüğümüzde soğuk ne kadar da tatsız bir his oluveriyor. Çözümü de basit: giyinmek. Her yerimiz için de bir koruyucu var zaten. Ellere eldiven, boyuna atkı, başa bere, sırtına palto ya peki buruna? Ona da bir öpücük. İnsanın içini giysiden de çok ısıtan şey sevgi. Bunu da en iyi anne babalar bilir. Büyük resimleri, az yazıları ve kolayca anlaşılan temasıyla küçük yaş gruplarına rahatlıkla tavsiye edilebilir. Çocuğunuz sadece edebiyatla değil aynı zamanda resimlerle de buluşmuş olacak.


  1. Dilek Ağacı (4+ Yaş)

Yazarı Kyo Maclear ve resimleyeni Chris Turnham olan Dilek Ağacı Redhouse Kidz yayınlarından. Her şey Umut’un bir dilek ağacı bulmak istemesi ile başlıyor. Umut ve Karkış La-di-da-di-da-di-daaaa ve Vhuşşşşşşşşşşş nidalarıyla başladılar dilek ağacı aramaya. Önlerinde koca bir gün vardı ve neler yaşamadılar ki? Yardım ettikleri tüm hayvanlarla birlikte, gün sonunda yağan karların altında, karşılarında bir dilek ağacı ve harika bir ziyafet. Dostluk, yardımseverlik, umut, paylaşma ve azim hepsi bu hikâyede.


  1. Mükemmel Bir Barınak (2+ Yaş)

Yazan ve resimleyen Aysun Berktay Özmen olan “Mükemmel Bir Barınak” masalı Altın Kitaplar Yayınevi’nden. Yazarın Yapı Kredi Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları ve Redhouse yayınlarından çıkmış daha pek çok eseri bulunmaktadır. ‘Bahçıvan Köstebek ve Uçan Karınca Kıvırcık’ adlı eseriyle Tudem’in 2010 yılında düzenlediği Edebiyat Ödülleri Çocuk Kitabı dalında birincilik ödülüne layık olmuştur. Kış mevsimi, eğer yağan karı evlerimizden seyrederek düş kuruyorsak güzel, ya tipi altında barınak arayan Kırçıl Ayı ve Kınalı Sincap? Onlar düş kurabilecekleri bir barınak bulabilecekler mi? Yine sıcacık öyküsü, güzel mi güzel kar resimleri ve hayvanlar üzerinden anlatılan bir dostluk masalı. Kış masalları temasına güzel bir örnek.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.