Kitaplar • 11 Eylül 2020
Yazar: Elzem Güçlü Arslan - Psikolojik Danışman
EBEVEYN KİTAPLARI ÖNERİLERİ – 2
Bugüne kadar Elzem Güçlü Arslan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Ebeveyn Kitap Kulübü’nde 10 farklı kitap okuduk. Daha önce sizinle ilk 5’ini paylaşmıştık. Bizlere yeni bakış açıları sunan ve çocuklar ile ilişkilerimizde bize farklı pencerelerden bakmamızı sağlayan bu kitaplardan diğer 5 tanesinden aklımızda en çok yer eden kısımları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
“Ebeveyn Kitap Önerileri 1” yazımızı okumak için tıklayın.
Beni Ödülle Cezalandırma
Beni Ödülle Cezalandırma, ebeveynlerin “Ödül motivasyonu nasıl düşürür?”, “Ödülle değerler neden öğretilemez?”, “Mutlu ve başarılı bir çocuk nasıl yetiştirilir?” gibi soruların cevaplarını bulabilecekleri bir kitap. Kitabın içinde ödülün birey üzerinde yarattığı etkiyi anlamamızı sağlayacak araştırmalar yer alıyor. Kitabın ilerleyen kısımlarında ise çocuklar ve ebeveynler arasındaki ilişkinin kalitesini arttırmaya yardımcı olacak birçok çözüm ve uygulamalara yer veriliyor.
Yazarı Özgür Bolat olan kitap Doğan Kitap’tan çıkmış olup, 248 sayfadır.
“Bir aile kendisinde olmayan bir değeri ya da kendisinin sergilemediği bir davranışı çocuğuna veremez.”
“Model olma, ödül, ceza gibi bir teknik ya da yöntem değildir. Sorun ortaya çıktığı zaman, siz model olarak sorunu çözemezsiniz. Model olma, daha çok bir yaşam tarzıdır. Model olma sorunu çözmez ama sorunun çıkmasını engeller.”
“Çocukları kontrol edilmesi gereken küçük insanlar değil, güvenilmesi gereken iç dünyası geniş bireyler olarak görmeliyiz. Sahip olmak istediğimiz değil, sahip olduğumuz çocukları yetiştirmeliyiz.”
Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek
Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek, çocukların ve ebeveynlerin teknolojiye ayak uydurmaları için onlara yol gösteren bir kitap. Kitap, doğru bilinen yanlışlar konusunda okuyucuları aydınlatırken aynı zamanda günlük hayatta ebeveynlerin işine yarayacak ipuçları da veriyor.
Yazarı Dr.Kristy Goodwin olan kitap, Aganta Kitap’tan çıkmış olup 296 sayfadır.
“Arka planda açık televizyon, bebeklerin ve küçük çocukların oyun modellerini belli biçimlerde değiştirebilir. Küçük çocukların etrafındaki sohbetlere katılmasını çok daha zorlaştırabilir, bu da yeni kelimeler öğrenmelerini ve konuşma temposuna ayak uydurabilmelerini güçleştirir.”
“Dijital cihazlar, gerçek etkileşimin yerini hiçbir şekilde tutmaz. Çocuklar en çok gerçek insanlarla girdikleri etkileşimlerden fayda sağlar.”
Küçük bebeklerle çocukların uygulamalara değil, kucaklanmaya ihtiyaçları vardır.”
“Söz konusu ekranlar olduğunda nitelik niceliğe ağır basar.
…Dar bir bakış içinde sadece çocukların ekran başında geçirdiği zamana odaklanırsak, çocukların neyi izlediği, neler ürettiği ve ekranları ne zaman kullandığı gibi gerçekten önemli faktörleri gözden kaçırmış oluruz.”
Oyun Oynama Sanatı
Oyun Oynama Sanatı, oyunun çocukların hayatındaki öneminin farkına varmamızı ve gücünü anlamamızı sağlayan bir kitap. Kitapta ebeveyn çocuk ilişkinizi daha kaliteli hale getirecek bakış açılarını ve aranızdaki bağı güçlendirecek oyun örneklerini bulabilirsiniz.
Yazarı Aletha J.Solter olan kitap, Doğan Kitap’tan çıkmış olup 220 sayfadır.
“Oyunun en yararlı kısmı kahkahadır. Araştırmalar, kahkahanın gerginliği, endişeyi ve öfkeyi azalttığını gösteriyor. Çocuğunuzla oyun oynayıp kahkaha attığınızda, disiplin sorunlarının çoğunu çözer, çocuğunuzu stres ve travmadan uzaklaştırırsınız.”
“İlginçtir, genellikle çocuklar fazla ilgi gösterildiğinde daha çok ağlarlar. Bunun nedeni, daha derin, acı veren duygularını açığa çıkarmak için kendilerini güvende hissedecek miktarda sevgi bulmuş olmalarıdır.”
“Acil olarak sınır koymanız gerektiğinde aklınızda tutmanız gereken üç kural vardır: Açıklama yapmak ve neden belirtmek, çocuğun temel ihtiyacını bulmaya çalışmak ve ona eğlenceli yöntem ve aktivitelerle yanaşmak.”
Kardeş Rekabeti
Kardeş Rekabeti, “Kardeşler neden kavga ederler?”, “Çocukların iyi geçinmesine nasıl yardımcı olunur?” gibi ebeveynlerin aklına sıkça gelen soruların yanıtlarını barındıran bir kitap. Günlük hayata yönelik verdiği örnekler okuyucuların kitabın bakış açısını anlamasını sağlıyor ve okuduklarını hayata nasıl geçireceği konusunda ebeveynlere yardımcı oluyor.
Yazarlaro Adele Faber ve Elaine Mazlish olan kitap Doğam Kiyap’tan çıkmış olup 208 sayfadır.
“Çocuklar belli kişilik özellikleriyle doğuyor. Ama anne baba olarak bu özellikler üzerinde etkimiz var. Bu gücümüzü akıllıca kullanmalı ve çocuklarımızı onları mahvedecek rollere hapsetmemeliyiz.”
“Bizim müdahalemiz onların arasındaki tartışmayı bitirmek ve bir karara bağlamak için değil, aralarındaki tıkalı iletişim kanallarını açabilecek nitelikte olmalı ki birbirleriyle anlaşabilsinler.
“Çocuklar üzgün ve kızgın olduklarında mantık işe yaramaz.”
Anne Baba ve Çocuk Arasında
Anne Baba ve Çocuk Arasında, ebeveynlerin, çocukları ve onların duygularını anlamasını sağlayan; çocukları koşulsuz kabul etmenin önemini ebeveynlere anlatan bir kitap
Her satırının altının çizilmesi gereken bu kitap ebeveyn çocuk ilişkinize çok değerli dokunuşlar yapacak.
Yazarı Haim Ginott ve W.Wallace Goddgard olan kitap Okuyan Us Yayınlarından çıkmış olup, 264 sayfadır.
“Çocuklar konuşurken kendilerini çok nadir olarak doğrudan ifade ederler. Onların mesajları, genellikle çözülmesi gereken bir şifre içerisindedir.”
“Çocuklar, anlaşıldıklarını hissettiklerinde, yalnızlıkları ve acıları hafifler. Çocuklar anlaşıldıklarında, ebeveynlerine duydukları sevgi derinleşir. Ebeveynin yakınlığı, incinmiş duygulara duygusal ilkyardım olarak hizmet görür.”
“Bir çocuğun ne hissettiğini bilmek, niçin hissettiğini bilmekten daha önemlidir.”
“Övgü kelimeleri, çocuğun kişiliğinin çarpıtılmış bir imajını değil, başarılarının gerçekçi bir resmini yansıtmalıdır.”
“Huzurlu bir ev, patlamalardan önce gerilimi azaltan yöntemler üzerinde düzenli olarak tartışmaya ve görüşmeye bağlıdır.
“Değerler en iyi evde öğrenilir.”
“Çocuğun bize acısını açıkça anlatması, sessizce acı çekmesinden daha iyidir.”