Kitaplar • 30 Nisan 2017
Yazar: Adana'da Çocuk Olmak
ÇOCUK KÜTÜPHANELERİNE GİTTİNİZ Mİ?
Fotoğraftaki kütüphane sizi de heyecanlandırdıysa, burada kitap okumanın çocuklar için keyif verici olduğunu düşünüyorsanız siz de kitapları ve kütüphaneleri seviyorsunuz demektir. Ne yazık ki fotoğraf Adana’dan değil, Amerika’nın Wisconsin eyaletinde nüfusu 100 bin civarı olan Kenosha şehrinde bir halk kütüphanesi. Tabi ki kütüphanelerin sayısı ve niteliği ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle orantılı ancak talebin çokluğu da önemli olmaktadır.
Kitap sevgisi çocuklara 6.aydan itibariyle aşılanmaya başlanabilecek benzersiz bir sevgidir. Hatta anne karnında bile çocuğunuza kitap okuyabilir, sesinizle onu sevebilirsiniz. Kitap sevgisinin temeli ailede atılır, çocuk anne babanın kitap okuduğunu gördükçe, anne babayla birlikte yaşına uygun kitaplar okudukça, bu kitaplardan zevk aldıkça, kendi kütüphanesi oluşmaya başladıkça kendiliğinden gelişir.
Kitapçıların çocuk bölümlerinde kitapları incelemek, birlikte seçmek de bir alternatiftir ancak Adana’da çocuk kitapevleri bulunmamakta, mevcut kitapçıların çocuk bölümleri de mekânsal açıdan çocukların kitapları incelemesine oturup okumasına olanak vermemektedir.
Türkiye’de ekonomik durumu çocuklarına kitap alabilecek düzeyde olan aileler genellikle kütüphaneleri göz ardı ediyor. Ancak kütüphaneler çocukların kitap kokusunu alabileceği, keyifle kitapları inceleyebileceği, beğendikleri arasında seçim yapıp karar vereceği, onları eve götürüp dikkatlice okuduktan sonra zamanı geldiğinde geri götüreceği ve okuma sevgisinin yanında sorumluluk bilincini de alacağı, diğer çocuklarla birlikte sosyalleşebileceği, örnek alacağı yegâne mekânlardır.
Çocuğunuzla birlikte artık iyice yürümeye başladığı (yurtdışındaki örneklerde yürümeden) 18.ay-2 Yaş itibariyle kütüphanelere gitmeye başlamak çok keyifli olacaktır. Onlar için mekanı görsel olarak incelemek, o kadar kitabı bir arada görmek, kayıt olmak, bazı kitapları eve götürmek, iyice okuduktan sonra geri götürmek gelişimleri açısından çok güzel bir tecrübedir. Devlet kütüphanelerinde okul öncesinden başlayarak 15 yaşına kadar çocuk kitapları mevcuttur. Her il ve ilçelerdeki kütüphane listesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kütüphaneler ve Yayımlar sayfasından aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
www.earsiv.gov.tr/Kutuphane-Listesi.aspx
Bu sitedeki istatistiklerden 2015 yılı itibariyle Türkiye’de 1.140 adet kütüphane, Adana’da ise 2016 itibariyle sadece 20 kütüphane olduğunu görmekteyiz. Bu 20 kütüphanenin sadece 7 tanesi Adana’nın Seyhan ve Yüreğir gibi merkez ilçelerinde olup, Çukurova ilçesinde hiç kütüphane bulunmamaktadır. Ayrıca bu kütüphanelerden yine sadece 3 tanesinde çocuk bölümü bulunmaktadır veya çocuk kütüphanesidir. Bu 3 kütüphanede birbirine çok yakındır. Yani çocukların kolaylıkla ulaşabileceği, evlerine yakın ve kütüphane alışkanlıklarını geliştirecek sıklıkla gidebileceği mesafede değildir.
Adana’da merkez ilçelerde yer alan 3 çocuk kütüphanesinin isimleri aşağıda yer almaktadır. Detaylarına sayfamızdaki MEKANLAR – KÜTÜPHANELER bölümünden ulaşabilirsiniz.
- Adana İl Halk Kütüphanesi – Çocuk Bölümü
- Ramazanoğlu Kültür Merkezi Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi (Eski adı: Yüreğir Kültür Merkezi Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi)
- Görme Engelliler ve Çağdaş İl Halk Kütüphanesi (Eski adı: Çağdaş Çocuk Kütüphanesi)
Ancak bu olumsuzluklara rağmen yine de kütüphanelere 15 günde bir çocuklarımızla gidebilir, onlara örnek olabiliriz. Kütüphanelere kimliğinizle birlikte kaydolabilirsiniz. Sadece Adana İl Halk Kütüphanesi kütüphane kartı basmaktadır, diğerlerinde T.C. kimlik no ile işlem yapabilirsiniz. Üye olduktan sonra kullanıcı adı T.C. kimlik no ve şifreniz T.C.’nizin ilk üç rakamı olacak şekilde KOHA Otomasyon sisteminden hesabınıza girebilir, isterseniz şifrenizi sonrasında değiştirebilirsiniz.
KOHA sisteminde kitaplarınızın 15 gün sonra süresini, süre bitmeden 2 gün önce bir 15 gün daha uzatabilir, istediğiniz kitapları sistemden arayabilir, kitap sepeti veya sanal raflar oluşturabilirsiniz, yayın önerisinde bulunabilir veya kitap ayırtabilirsiniz.
Çocukların kütüphanelere gitmesi konusunda ilham almak isterseniz www.kutupanne.com internet sitesinden 0-6 yaş grubu çocukların kütüphane maceralarını okuyabilir, siz de hikayelerinizi paylaşabilirsiniz. Yurtdışındaki kütüphanelerinin ne kadar ferah ve çocuklara yönelik dekorasyona sahip olduğunu, kitapların yanı sıra, oyuncaklar, atölyeler, masal saatleriyle desteklendiğini yine yurtdışında yaşayan annelerden bu internet sitesinde okuyabilir, instagramdan ise @kutupanne hesabından takip edebilirsiniz.