Ebeveyn • 06 Ağustos 2018
Yazar: Elzem Güçlü Arslan - Psikolojik Danışman

AİLEMİZ GENİŞLİYOR

Aileye yeni bir bebek katılacağı haberi çoğu zaman herkes için heyecan vericidir. Fakat zaman zaman ailenin bazı üyelerinin bu konu ile ilgili minik kaygıları olabilir. Ebeveynlerin en büyük hayallerinden biri ise genellikle çocuklarının olumlu bir kardeş ilişkisine sahip olmasıdır.

Peki, olumlu bir kardeş ilişkisi için bize neler yardımcı olabilir?

Aileye yeni bir bebek katılması ebeveynlerin vermesi gereken bir karardır. Çocukların bu haberi duymaları için ise biraz daha zaman geçmesi gerekir. Annenin karnı çocuk tarafından fark edilebilecek bir görünüme ulaştığı zaman bebek haberi çocuğa verilebilir. Haberi ilk aydan vermemek, zaman kavramı yetişkinler ile aynı olmayan çocuklar için beklemeyi biraz daha kolay hale getirecektir.

Bebek haberini verirken bu kararın siz ebeveynlere ait bir karar olduğunu vurgulamak önemlidir. Bu tutumunuz, bebeğin çocuğunuzun isteği doğrultusunda başka bir yere gitmeyeceğinin mesajını verir.

Bebek henüz dünyaya gelmeden önce ise doğumdan sonraki sürecin dürüst bir şekilde anlatılması önemlidir. Bebeğin bir süre konuşamayacağını, gün içinde sık sık uyuyacağını, kendisini konuşarak ifade edemeyeceği için ağlayacağını, ilk birkaç ay kendisi ile oyun oynayamayacağını çocuğunuzun bilmeye hakkı vardır. Böylece kardeşi ile oyun oynama hayalini kuran çocuğunuz bebek doğduğu zaman hayal kırıklığına uğramayacaktır.

Bebek geldiği zaman…

Bir çocuk için ebeveynlerin sevgisi ve ilgisi birçok şeyden çok daha değerlidir. Kardeşin gelişi ile birlikte bunlardan mahrum kalmayacağını bilmek çocuklara güven verir.

-Bebek gelmeden önce çocuğunuzla oluşturduğunuz belirli rutinleriniz varsa (uyku öncesi kitap okumak, haftada bir dışarıda yemek vb.) bu rutinleri olabildiğince korumanız ilişkiniz açısından olumlu olacaktır. Sizin bir süre eşlik edemeyeceğiniz rutinler konusunda diğer ebeveynden destek istemek ise bir başka çözüm olabilir.

-Bebek hakkında olumsuz konuşmamak ise bir başka önemli nokta. Kardeşi hakkında olumsuz sözler duyan çocuk bir süre sonra kendisi için de bu durumu bir tehdit olarak algılayabilir. Bu nedenle “Bebek çok kötü kokuyor. Yaramaz kardeşin çok ağlıyor.” gibi ifadelerden kaçınmak ebeveynler için önemli bir ipucu olabilir.

-Çocuğunuz kardeşine her zaman olumlu duygular beslemeyebilir. Bu, kabul edilebilir bir durumdur. Çocukların duygularını ifade edebilmeleri içlerinde tutmalarından çok daha sağlıklıdır. Ebeveyn olarak bizim görevimiz ise bu duyguların doğru bir şekilde dışarı çıkması için çocuğumuza model olmak ve onlara gerekli ortamları sağlamaktır.

-Bu madde ise hepimize tanıdık gelen ‘ağabey’ ve ‘abla’ kelimeleri ile ilgili. Bir çocuk ailesine yeni bir bebek katıldığı zaman ‘ağabey ya da abla gibi davranmak’ zorunda bırakılmamalıdır. Bu zorunluluk, çocuğun çocuk olma hakkını elinden alır. Böyle bir durumda ise kardeşine öfke duyan bir çocuk görmek bizi şaşırtmaz.

-Birçok ebeveyn, bebeklerini çocuklarının yanında sevip sevemeyeceğini merak eder. Bunun cevabı çok açık bir ‘evet’tir. Sevgi dolu bir ailenin içinde bu sevgiyi almak bebeğin de hakkıdır. Bu durum büyük çocuğa, bu sevginin herkese yetecek bir sevgi olduğunu da hissettir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.