Kitaplar • 01 Ekim 2018
Yazar: Nevin Alkan

9-14 AY ARASINDA BEBEĞİME NELER OKUDUM?

Merhaba kitapsever ebeveynler. Bu yazımda yine miniğiniz 1 yaşın altındayken okumaya başlayabileceğiniz birkaç kitap önereceğim.

5-6 yaşın altındaki miniklerin odaklanma süreleri oldukça kısa. Bu  sebeple   kitaplara okuma değil oyun aracı olarak bakmak daha olumlu sonuç verebiliyor. Ve en harika olanı şu: minik dahilerimiz yine de onların birer oyuncak değil kitap olduğunu biliyorlar ve kitap okuma alışkanlığını aslında kazanıyorlar.

Umarım önerdiğim bu kitaplarla siz de miniğinizle birlikte çok eğlenirsiniz.

1. Mozart – Minik Müzikal Mucize (6 Ay - 3 Yaş)

Martı yayınlarının bu güzel serisi sayfadaki butona basıp müzik dinleyebildiğiniz türdeki interaktif kitaplardan. Serideki 4 kitapta müziğin bir ustası ile tanışıyoruz.

Bir kitap 7 karton yaprak yani 14 sayfadan oluşuyor. Her yaprakta 1 buton var. Butona basınca müthiş eser senfonik bir şekilde çalmaya başlıyor. (Ciddi anlamda kaliteli bir ses veriyor.) Eserin görsel temsili dans eden  veya enstrüman çalan hayvan illüstrasyonları ile yapılmış. Görmeye değer.

Burada 2 not düşme gereği görüyorum. Birincisi, butonlar 1,5 yaş ve altının kolaylıkla basamayacağı şekilde yerleştirilmiş. Ama çok sıkıntı olduğunu düşünmüyorum, zira kızım Venüs sayfayı çevirip butona basmam için bana minicik parmağıyla işaret ettiğinde beni gülümsetiyor. İkincisi, eserler çok ama çok kısa süreli çalıyor. Bebeklerde çok sorun değil zaten. Biraz büyüdüklerinde de “Haydi bu şarkıyı çalıp tamamını dinleyelim.” diyerek etkinliğe (belki de birlikte dans ederek) devam etmek için güzel fırsat bence.

Bu kitabı sevme sebebim:  1- Resimler öyle canlı ve neşeli ki albenisi çok yüksek. 2- Bebeği eğlendirmek dışında pek çok farklı alanda bilgilendirmek için de kullanmak mümkün. Örneğin,  zıtlıklar (uzun-kısa gibi). 3- Her sayfada ayrı bir başyapıtı dinleyerek anımsamak çok güzel.

Serinin diğer kitapları: Beethoven – Benim Minik Senfonilerim, Bach – Benim İlk Orkestram, Vivaldi-Dört Mevsim


2. Ne Olsam? – Hayvanlar (10 Ay – 2 Yaş)

Marsık Yayınlarına ait bu kitap yine kalın karton sayfalar ve 6 yaprak, 12 sayfadan oluşuyor. Her sayfada sağ tarafta  1 şeffaf zarf ve bu  zarfı kapsayan bir hayvan resmi var;  sol tarafta da 1 cümlelik bir ifade. Bir de kitabın ayracı var ki tatlı mı tatlı. Kitaba bitişik bu ayraç, iki taraflı sevimli çocuklar şeklinde. Bu çocukları sayfalardaki şeffaf zarfın içine koyunca o hayvanın kılığına bürünmüş oluyorlar.

Kitap bana ulaştıktan sonra Timsah sayfasındaki “sinirli hissettiğimde timsah olmak istiyorum.” İfadesini pek sevememiştim (nedense) ama kitabın genel içeriği çok eğlenceli olduğu için mahallemizin çocuk kütüphanesine bağışlamaya gittik kızımla birlikte. Kütüphane ne yazık ki dışarıdan kitap kabul edemiyormuş. Böylece kitap bizde kaldı. İyi ki de kalmış. Venüs tam anlamıyla bayılıyor!

Henüz zarfın içine çocukları yerleştiremiyor ama tabi ki benden yapmamı istiyor ve kendisi de çocukları zarftan geri çıkarma işini yapıyor. Harika bir işbirliği! Bebek mutlu, anne mutlu.

Not: Aynı şeffaf zarf sistemini kullanmış olan bir de İngilizce kitabı önermek istiyorum. Kitap Child’s Play’den “Little Drivers Here to Help”. Aynı şekilde bu kitapla da bebekler çok keyifli vakit geçiriyorlar.

Bu kitabı sevme sebebim:  1- İnteraktif olması. 2- Yaratıcılığa zemin hazırlaması. 3- Kızımın sevmesi 🙂

Serinin diğer kitapları: Ne Olsam?- Doğum günü, Ne Olsam?- Yiyecekler


3. Taşıtlar – Bebeğimin İlk Sözlüğü (6 Ay - 2 Yaş)

Eksik Parça Yayınlarından olan bu kitap elimiz büyüklüğünde, yine kalın karton sayfalardan oluşuyor ve aslında bir Türkçe-İngilizce sözlük. Minicik bebek sözlüğü ne yapacak veya ben çocuğum kreşe/okula gidene kadar onunla yabancı dil konularına girmeyeceğim diyebilirsiniz. Tabi zaten okuyamayan, özellikle de 3 yaş altındaki miniklerimizde kitapta ne yazdığından ziyade bizim neler konuştuğumuz kitabı tanımlıyor. O yüzden bunları hiç sorun etmeden bu kitabı edinebilirsiniz.

Burada bizim Venüs’le okumamızdan bir örnek paylaşıp sonrasını sizin yaratıcılığınıza bırakıyorum : “Venüs, görevimiz Jüpiter! Geri sayım başladı, son 3-2-1, Fırlaaat! Fiyyuuuğğğww!!! Fırlatma başarıyla tamamlandı. 300 bin ışık yılı sonra Jüpiter’de görüşmek üzere J”

Bu kitabı sevme sebebim:  1- Bebekler kız da olsa erkek de olsa taşıtlara karşı ilgi uyandırması. 2- Sayfaları çok canlı, resimler çok güzel. 3- İleride İngilizce öğrenirken de işimize yarayacak.  4- Çok uygun fiyatlı. 5- “Çantaya at ve çık” boyutuna uygun.

Serinin diğer kitapları: Sebzeler Meyveler, Hayvanlar Alemi, Sayılar- Renkler- Şekiller


4. Şekiller ve Çizgiler – İzle ve Hisset (8 Ay - 2 Yaş)

Civciv Yayınlarından “Şekiller ve Çizgiler” kitabının her sayfasında bir geometrik şekil, onunla eşleşen bir yiyecek ile birlikte tanıtılıyor. Portakal daire, karpuz dilimi üçgen gibi.Minik parmaklar işaretlenmiş yolu takip ederken gözlerinin nasıl ışıldadığını görmek; ya da bir köşede kitabını açıp parmağıyla sayfaları işaret ettiğine gizlice tanık olmak paha biçilmez 🙂

Öneri: kitabı okurken yanınıza bir portakal, bir yumurta, bir dilim ekmek alabilirsiniz. İleri seviyelerde de daire, kare, üçgeni temsil edecek kitaptakinden farklı nesneler de bulundurabilirsiniz. (Daire top, kare bardak altı gibi..). Serinin diğer kitapları da minikler için çok güzel.

Bu kitabı sevme sebebim:  1- Kavramları, şekilleri öğrenme döneminde güzel bir tekrar aracı. 2- Duygular kitabındaki yüz ifadelerini ayna karşısında okumak güzel bir duygusal oyun. 3- Hayvanlar kitabındaki zıplama, uçma, dümdüz yürüme eylemlerini jest ve mimiklerle anlatınca bebek çok eğleniyor.

Serinin diğer kitapları: Hayvanlar ve Çizgiler, Duygular ve Çizgiler, Hava ve Çizgiler


5. Hide and Seek (6 Ay - 2 Yaş)

Jollybaby’nin bu kitabı ile bez kitaplar yeni doğanlar içindir tabusunu yıkıyoruz! Bu kitabı Venüs'e 13 aylıkken aldık. Dişleriyle kitaplarını yemeye başlamasından sonra böyle bir arayışa girdim ve çok güzel kitaplar buldum. Birisi de bu saklambaç kitabı. Kitap boyunca hınzır bebek saklanıyor biz buluyoruz. Son sayfada da bir ayna var ve işte sizin bebeğiniz oradaaa !!!

Kitap İngilizce ama ben şu ana kadar Venüs'e İngilizce okumadım. Bu tamamen size kalmış. Deneyebilir ve bebeğiniz keyif alırsa İngilizce devam edebilirsiniz.

Bu kitabı sevme sebebim:  1- Yumuşacık, pufuduk, hışırtılı, çıngırtılı bir bez kitap. (İlk kullanım öncesi -ayna üzerindeki korumayı çıkarmadan- makinede elde yıkama programında yıkayabilirsiniz.) 2- Saklambaç, özellikle perde arkasına saklanma hemen hemen her çocuğun sevdiği bir oyundur. Kitap bunları çok iyi yakalamış. 3- İngilizce kitap arıyorsanız iyi bir seçenek.  4- Her sayfada bebekle konuşacak başka şeyler de bulabilirsiniz. (Bak Venüs burada bir kedi var. Kediler nasıl ses çıkarır "Miyaaaav" - bu dönem taklitlerin, hayvan sesleri çıkarmanın en bol olduğu dönemler olduğu için bundan da faydalanabiliriz.

Serinin diğer kitapları: Peek A Baby, I Love My Grandma


9-14 AY ARASINDA BEBEĞİME NELER OKUDUM?” ile ilgili bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.