Atatürk • 19 Mayıs 2017
Yazar: Adana'da Çocuk Olmak
ATATÜRK’Ü ÇOCUKLARA ANLATMAK
19 Mayıs denildiğinde genellikle insanların aklına “Gençlik ve Spor Bayramı” gelmektedir. Aslında hepimizin bildiği gibi bu tarih Cumhuriyetimiz için büyük önem taşımaktadır. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’a gidişiyle başlayan milli mücadele, Cumhuriyet’in kurulmasına ve daha sonrasında bir çok devrime vesile olmuştur. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu milli bayramımızın daha çok üzerinde durulması gereken tarafı “Atatürk’ü Anmak” diyebiliriz.
Peki Atatürk’ü anmak sadece onun fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmak mıdır? Yoksa anmaktan ziyade onu anlamaya ve anlatmaya mı çalışmalıyız? Özellikle çocuklarımıza Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini aşılayabilmek, çağdaş ilke ve inkılapların değerini öğretmek ebeveyn olarak hepimizin görevidir.
Dünyanın gelmiş geçmiş en karizmatik lideri olsa da bizleri ilgilendiren ve çocuklarımıza anlatmamız gereken, Mustafa Kemal Atatürk’ün karizması, masmavi gözleri ve çakmak çakmak bakışları değil; fikirleri, ideolojisi, ilke ve inkılapları olmalıdır. Çünkü Atatürk’ü ölümsüz yapan ve ülkemizin temellerini oluşturan şey onun fikirleridir.
O zaman öncelikle bizler ebeveyn olarak Mustafa Kemal Atatürk ‘ü iyi anlamalıyız. Eğer hala okumadıysanız, ya da üzerinden çok zaman geçtiyse; Atatürk’ün kendi eseri olan Nutuk’u okumakla işe başlamak en doğru yöntem olacaktır.
Bizler Atatürk’ü yeterince doğru şekilde anlayabildiysek bunu çocuklarımıza Atatürk’ten bahsederken her fırsatta onun fikirlerini ideallerini de anlatarak aktarmalıyız. Bu yazımızda Atatürk sevgisini çocuklara yaşatabilmek için sizlere uygulayabileceğiniz 5 öneride bulunuyoruz.
1. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi
Atatürk, 15 Mart 1923'te eşi ile birlikte Adana'ya geldiğinde, Ramazanoğulları'ndan Suphi Paşa'ya ait olan bu binada ağırlanmışlardır. Bina 1981 yılında müzeleştirilmiş ve ziyarete açılmıştır. 15 Mart 2003 tarihinde tekrar restore edilmiştir.
19.yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. Girişinde sizi Atatürk’ün son günlerinde 24 Mayıs 1938’deki Adana ziyaretinden taş köprüyle birlikte bir resmi karşılamaktadır.
Giriş katı, küçük bir avluya açılmaktadır, burada Atatürk’ün ilk Adana’ya geldiğinde söylediği Adana’yla ilgili en önemli sözlerinden biri karşılamaktadır.“Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur.”
Üst kattaki önemli fotoğraflardan biri de 19 Kasım 1937 yılında Atatürk Park’ındaki heykeliyle çekilen fotoğraftır, bu fotoğraf Atatürk'ün kendi heykeliyle aynı karede olduğu tek fotoğrafıdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya geliş günü olan 15 Mart tarihi her yıl resmi törenle bu binada kutlanmaktadır. Kütüphane, Bilimsel Çalışma Odası, Yatak Odası, Çalışma Odası, Basın Odası, Mücahitler Odası, Oturma Odası, Hatay Odası, Silah Odası Odası, ve Kuvai Milliye Odasında çeşitli eşyalar sergilenmektedir.
Duvarlarında Atatürk’ün Adana ziyaretlerinden fotoğraflar sergilenmektedir. Çok büyük ve kapsamlı bir müze olmamasına rağmen, sıcak bir ev ortamında çocuğunuzla Atatürk üzerine sohbet etmek, fotoğrafları incelemek, ona Cumhuriyet’in ne zorluklarla kurulduğunu anlatabilmek için iyi bir fırsat olacaktır.
2. Atatürk Parkı – Atatürk Anıtı
Atatürk’ün Adana’yı ziyaretinde (19 Kasım 1937) şehirde ziyaret ettiği ilk yer kendi adının verildiği park ile parkın ortasında bir kale gibi duran heykeli olmuştur. Her Milli bayramda Atatürk anıtının önünde sabah saatlerinde bir tören düzenlenir.
Bu sene de saat 9:00’da hazırlanan çelenk Atatürk Anıtın’na sunulacaktır, sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı Bandosunun eşliğinde İstiklal Marşı ile Bayrak göndere çekilecektir. Çelenk Sunma Töreni’nin bitimi ile birlikte, Bando önde olmak üzere törene katılanlar ile öğrencilerden oluşan kortej, Atatürk Caddesi’ni takiben törenin yapılacağı İstasyon Meydanı’na intikal edecektir.
Sizde çocuğunuzu ve bayraklarınızı alarak bu törene katılabilir, onun tören havasını solumasını, bayrağını sallamasını, marşlara eşlik etmesini ve Atatürk’ü saygıyla anmasını keyifle izleyebilirsiniz.
3. Minyatür Anıtkabir
2013 yılında Çukurova Belediye Binasının bahçesinde hizmete giren Minyatür Anıtkabir ve Çanakkale Şehitliği’de yine çocuğunuzla Atatürk’ü konuşmanız ve yaşatmanız için bir fırsat. Kitaplarda Anıtkabir’i görüp Ankara’ya henüz gidememiş çocuklar için güzel ve anlamlı bir ziyaret olacaktır. Eser bizim gözümüzden çok bakımlı görünmese de çocukların ilgisini çekecektir.
4. Kitaplar
Atatürk Olmak (2 yaş üzeri)
"Büyüyünce ne olacağım?" Büyük-küçük bütün çocukların derdi bu değil mi? Kimisi sayıp döker en ilginç meslekleri, kimi bir türlü karar veremez. Ne olmalı? Ne seçmeli? Bir gün sınıfta öğretmeni Atatürk'ü anlatır. İşte o gün çocuk ne olmak istediğine karar verir.
Resimli ve az sayfalı bir kitap olduğundan 2 yaşından itibaren, araları doldurarak, süsleyerek, açıklayarak çocuklarınıza okuyabilirsiniz.
Kahramanım Atatürk (6 yaş üzeri)
Ece yatağının kenarına oturdu, annesinin kendi elleriyle ve sevgisini de her bir ilmiğe katarak ördüğü mavi-beyaz yatak örtüsünü elleriyle okşadı. Sonra güzel ela gözleri odada şöyle bir dolaştı, aklına bir şey gelmiş gibi yerinden fırladı, acele iele yerde duran çantasını açtı ve içinden bir kitap çıkardı. "Kahramanım Atatürk..."
80 sayfa, Atatürk’ün kim olduğundan çok öğretmenlere ve eğitime verdiği değeri gösteren, içi Atatürk resimleriyle dolu bir kitap.
Atatürk’ü Gördüm (7 yaş üzeri)
Her kitabı severek okunan Muzaffer İzgü’nün, Atatürk'ü Gördüm kitabı kendi çocukluğuna dair altı öyküden oluşuyor. 95 sayfadan oluşan kitabı çocuklar çok sevecek.
Dersimiz Atatürk (7 yaş üzeri)
Bu kitap, hayatını Atatürk ile ilgili araştırmalara adamış olan Turgut Özakman’ın yazdığı Dersimiz Atatürk filmindeki bilgiler ve fotoğraflarla hazırlanmıştır. Resimli öykü-tarih kitabı, Atatürk’ün hayatı, zaferleri, devrimleri ve Türkiye cumhuriyet tarihi ile ilgili rehber bilgiler içeriyor. En önemlisi, Atatürk’ün büyüklüğünü ve değerini bir kez daha gözler önüne seriyor. İlkokul 5. sınıfta okuyan öğrencilerin Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen bir ödev ile başlayan öykü, içerdiği bilgilerle eşsiz bir bilgi kaynağı. 60 sayfadan oluşuyor.
5. Marşlar
Çocuklar en kolay şarkıları ve marşları öğrenmektedirler ve coşkuyla söylerler. Çocuklarımıza aşağıda örnekleri olan marşlardan dinletirsek Atatürk sevgisini de aynı coşkuyla öğreneceklerdir.