Kitaplar • 04 Ağustos 2019
Yazar: Nevin Alkan

12 – 18 AY ARASINDA ÇOCUĞUMLA NELER OKUDUK?

Merhaba, kızım Venüs ile o 3 aylıkken kitap okumaya başladık. O büyüyüp yeni beceriler kazandıkça ve yeni ilgi alanları geliştirdikçe okuduğumuz kitaplar değişiyor. Kitap okumaya ayırdığımız süre de artıyor.

1 yaşını tamamladıktan sonra interaktif (etkileşimli) kitaplarla çokça zaman geçirdik. Bir de kalın karton sayfalara ek olarak ince sayfalı kitapları da kitaplığımıza dahil ettik.

1. Eğri Büğrü (1+ Yaş)

Yazarı Ruth Ohi olan ve 1001 Çiçek Yayınevi’nden çıkan Eğri Büğrü, Venüs’ün bir dönem hiç elinden düşürmediği sevgili kitabı!

Bir daire, bir kare ve bir üçgen birlikte oyun oynuyorlar. Sonra karşılarına eğri büğrü çıkıyor. Daire döner, kare oturmayı sever ve güçlüdür, üçgenin köşeleri ile eğlenceli şeyler yapılabilir. Peki Eğri Büğrü? O da ne? Onunla nasıl oyun oynanabilir ki?

Bu kitabın verdiği "farklılıklar değerlidir" mesajını Venüs tabi ki almıyordur. Ancak kitap illa bir şeyler öğretmeli diye düşünüyorsanız, Venüs 15 aylıkken bu kitapla geometrik şekilleri öğrendi. Bana sorarsanız öğrenmese de olurdu çünkü en önemlisi kitap onu çok eğlendirdi.

Okurken abartılı hareketler, iniş çıkışlı sesler, kitapta olmayan eklemeler, okuma deneyiminin boyutunu değiştirebiliyor. Fena mı biz de çocuklar gibi eğleniyoruz bir yandan.

Bu kitabı neden seviyoruz?  1- Çok eğlenceli ve zıpır, 2- Hiç fark ettirmeden öğretici, 3- 1 yaştan itibaren kullanıma uygun (örneğin biz şekilleri öğrendik. bir süre sonra renkler vurgulanır, ilerleyen dönemde şekiller çizilir vs.) 4- Uygun fiyatlı 5- Hafif olduğu için çantada her yere gidebilir.


2. Büyük Kutu Küçük Kutu (1+ Yaş)

Yazar Caryl Hart olan ve Marsık Yayınlarından çıkan Büyük Kutu Küçük Kutu, Venüs'ün ince sayfalı ilk kitabı!

Bir kitabın içinde bir kedi olur da minikler sevmez mi? Bu kedi sürekli kutuların içine, arkasına, altına saklanır; onlardan kendisine ayakkabı ve şapka yapar, başkalarının kutusunda uyuklarsa bu kitap eğlenceli olmaz mı?

Birkaç milyon kez okumamış olsam ben de hala eğleniyor olurdum ama Venüs gerçekten çok keyif alıyor bu kitaptan.

Kitabın sonunda bir de kedi-fare kovalama sahnesi var, en son tatlıya bağlanan. Gerçekten sevimli.

Karton kitaptan ince sayfalara geçerken böyle az metinli kitap bulmak pek kolay olmuyor. Venüs’le ilk okuduğumuz dönemlerde bilinçsizce sayfaları yırtma girişiminde bulundu. Eleştirip kızmadan, dikkatini başka yöne çekip kitabı birkaç gün yok ediyordum. Zamanla o davranışı da yok oldu. Sizin de başınıza gelebilir diye minik bir tüyo vermek istedim.

Bu kitabı neden seviyoruz?1- Çünkü sevmemek mümkün değil, 2- Hissettirmeden çok şey öğretiyor. (şekiller, büyük-küçük-ince-tombul gibi kavramlar, orada-burada gibi yön belirten kelimeler ...), 3- Aksiyon var. Yeni yürüyen miniği kitap başında tutmak zor olsa da hınzır kedinin maceraları kitabı capcanlı yapıyor., 5- Uygun fiyatlı, 6- Yükte hafif olduğu için çantamızda her yere gelebilir.


3. Sen Kimsin? (1-3 Yaş)

Venüs 1 yaşındayken, İşbankası Kültür Yayınlarından çıkan “Sen Kimsin?” kitabını kitaplığımıza ekledik. Bu sevimli hayvanları arayıp bulma oyunu oynarken parmakları iyice gelişmiş oldu.

Kitapta hayvanlara çok değişik isimler verilmiş. Su aygırı “Sütlaç” benim en sevdiklerimden. Acaba siz hangilerini beğeneceksiniz? Tabi, okurken isimleri kullanmak, metne sadık kalmak tamamen size kalmış.

Bu kitabı neden seviyoruz:  1- 1 yaş döneminde etkileşimli kitaplara ilgisi artan miniklerimiz için çok keyifli, 2- Parmak kaslarını çalıştırıyor, 3- Hayvanlı çocuk kitaplarına bayılıyoruz

Serinin diğer kitapları: “Buradan Ne Geçecek?” , “Bu İşleri Kim Yapar?” , “Kim Oynuyor?” , “Saklanan Kim?” , “Burada Kim Yaşıyor?” , “Kim 'Möö' Der?”


4. Sobe ! Taşıtlar (1+ Yaş)

Harika bir kitap. Zannediyorum ki Pena Yayınlarından çıkan bu seri her miniğin ilgisini çekecektir.

Bu kitapta; koskocaman sayfalarda yarış arabası, kepçe, tekne, uçak ve uzay mekiği var. Ama sayfaları açtığınızda bu taşıtları hemen göremezsiniz. Önce kapakçıkları açmanız lazım. Kapakçığı açınca, tataaaaa, 3 boyutlu karton taşıtlar karşınızda.

Kitaptaki resimler capcanlı, metinler çok eğlenceli; işte metinlerden bir örnek: Dört balık bir teknenin peşinde, dalgalı mavi denizde. Ama saklambaç oynamakta tekne, nerede olabilir sence?

Bu kitabı neden seviyoruz?  1- Capcanlı ve kocaman, 2- Pop-up özellik minikler için çok ilgi çekici, 3- Metinler çok keyifli, 4- Taşıtlar miniklerin favori konularından biri, 5- Metinler tekerleme şeklinde olduğu için söylemesi de dinlemesi de zevkli. Akılda kalıcı, konuşmaya teşvik edici.

Serinin diğer kitapları: “Sobe! Uyku Zamanı”, “Sobe! Oyun Zamanı”, “Sobe! Renkler”, “Sobe! Hayvanlar”, “Sobe! Köpekler”


5. Gölde Yaşam (1+ Yaş)

Tekrar geldik minik parmaklara 🙂 Eolo Yayınlarından çıkan kitabımızda parmaklar çok yönlü çalışıyor. Çünkü her sayfada minik bir bilmece var ve cevapları alabilmek için kimi sayfada yukarı doğru itiyoruz, kimisinde sağdan kimisinde soldan çekiyoruz. Yine başrolde hayvanlar var.

Venüs'ün su samuruna "hamur" demesi beni her defasında gülümsetmeyi başarıyor 🙂 Bakın bu resimde minik parmaklar sol sayfadaki minik boşluktan sola çektiklerinde; gölde yüzen diğer bir canlıyı görecekler. Hatta sonra bir daha çekecek ve başka bir canlıyı daha görecek. her sayfa böyle 3 kademeli.

Bu kitabı neden seviyoruz:  1- Çiftlik, orman, deniz canlılarından sonra göl canlılarına vurgu yapan bir kitabımız oldu, 2- Çok katmanlı olması ilgi çekici ve eğlenceli, 3- Sağ, sol ve üst gibi farklı bölümlerden itme-çekme-sürükleme hareketi parmaklar için yeni beceriler vaat ediyor.

Serinin diğer kitapları: “Çiftlikte Yaşam” – “Vahşi Doğada Yaşam”


Bu yazıma sığdırabilmek için o dönemde okuduğumuz, çok sevdiğimiz ve bir takım kazanımlarına tanık olduğum kitapları paylaşmak istedim.

Sevgilerimle,
Nevin Alkan

12 – 18 AY ARASINDA ÇOCUĞUMLA NELER OKUDUK?” ile ilgili bir yorum

  1. Yine harika bir yazı olmuş👏👏👍👍Luna ya kitap alırken mutlaka faydalanacağız🙏Takipteyiz🐣

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.